آزادی و عدالت‌خواهی دال مرکز گفتمان عاشورا

آنچه در دهم محرم سال ۶۱ هجری قمری در کربلا رخداد، صرفا یک رخداد تراژیک نیست که امام حسین (ع) به‌عنوان نواده پیامبر اسلام با یارانش به شهادت رسیده باشند و اهل بیتش به اسارت مدعیان جانیشینی پیامبر اسلام در آمده باشد. بی‌تردید که ابعاد تراژیک و غم‌انگیز کربلا بسیار عمیق و سنگین است، اما عاشورا فراتر از ابعاد عاطفی و اندوهناکش، یک گفتمان مطرح است. گفتمانی که دال مرکزی آن را آزادی و عدالت‌خواهی تشکیل می‌دهد و الهام‌بخش همه عدالت‌خواهان و آزادگان جهان فراتر از مرزهای مذهبی، جغرافیایی و زمانی است. تمرکز بر محتوای خطبه‌های و بیانیه‌های امام حسین و زینب خواهرش قبل از عاشورا، روز عاشورا و بعد از عاشورا نشان می‌دهد که آنچه در کانون گفتمان عاشورا قرار دارد، آزادی  و عدالت‌خواهی است. 

رفتارشناسی امام حسین (ع)، یاران و اهل بیتش در طول ماجرای عاشورا نشان می‌دهد که همه دال‌ها و محورهای دیگر بر محوریت دال مرکزی آزادی و عدالت‌خواهی مفصل‌بندی می‌شوند. در گفتمان عاشورا هجرت، جنگ، صلح، بیعت، مذاکره، شهادت، اسارت و جز آن دقیقه ها و دال‌های شناوری هستند که بر محور دال مرکزی آزادی و عدالت‌خواهی ساماندهی گردیده و هیچ کدام جز عدالت و آزادگی به خودی خود موضوعیت ندارند. از این رو در گفتمان عاشورا درهای مذاکره برای تأمین عدالت و صلح توام با آزادگی باز است. چنانکه از مبارزه، جنگ، شهادت و حتی اسارت فیزیکی در صورت عدم تحقق عدالت و آزادی فکر و اندیشه آبایی نبوده و نیست.  

پیروان مکتب عاشورا و رهروان امام حسین (ع) نیز به تأسی از آن قهرمان آزاده  و عدالت‌خواه بر سر آزادی و عدالت مصالحه نکرده در راستای تأمین عدالت و آزادی از هر ابزار مشروع استفاده خواهند کرد. مردم با هم برادر افغانستان اعم از حنفیان و شیعیان که ارادت ویژه به امام حسین (ع) دارند و همه ساله به اشکال مختلف از عاشورا و آرمان‌های آن شهید جاوید به‌عنوان نواسه محبوب رسول خدا و امام سوم شیعیان تجلیل به عمل میاورند، یقینا در برابر انحصار، استبداد، بی‌عدالت و سرکوب ایستادگی کرده از طالبان توقع و انتظار دارند که به بی‌عدالتی و سلب آزادی‌های مشروع مردم پایان ببخشند. 

زنان مبارز افغانستان که در طی دو سال گذشته پرچم آزادی و عدالت‌خواهی را برافراشته نگه داشته و با مبارزه مدنی‌شان رویکرد انحصارطلبانه و خشونت‌آمیز طالبان را به چالش کشیده‌اند، از پیروان مکتب عاشورا در امر مبارزه برای آزادی و عدالت محسوب می‌شوند. همانگونه که زینب قهرمان کربلا بعد از شکست نظامی جبهه آزادی و عدالت‌خواهی امام حسین، با مبارزه مدنی کمک کرد که عاشورا به گفتمان هژمون تبدیل شود و گفتمان بیعت ظالمان یزید به حاشیه رفته و دچار اضمحلال شود، زنان آزاده افغانستان نیز با برافراشتن درفش آزادی و عدالت،‌ گفتمان بیعت و خشونت را به چالش کشیده‌اند.  

درباره ی ayobj954@gmail.com

مطلب پیشنهادی

جهان به کدام سو می رود؟

جهان به کدام سو می رود؟

خلق وحشت توسط گروه‌های تروریستی به عنوان ابزاری برای کسب امتیاز به‌تدریج تبدیل به یک …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *