۲۹ سال میشود که تجلیل از شخصیت سترک، آرمانهای عدالتخواهانه و شهادت مظلومانه استاد عبدالعلی مزاری رهبر فقید حزب وحدت اسلامی افغانستان و یارانش، پرشکوهتر و گستردهتر از هر سال برگزار میشود. در طی ماه جاری نیز به مناسبت بیست و نهمین سالیاد استاد شهید، مجالس سنتی، محافل فرهنگی- ادبی و سمینارها و سمپوزیمهای علمی در سراسر جهان، برگزار گردید. گستردگی و وسعت یادبود از شهید مزاری دلایل مختلف دارد از جمله اینکه مزاری منادی عدالتخواهی در کشوری بود که از تبعیض سیستماتیک رنج برده و میبرد. افزون بر آن مزاری خواهان برادری و برابری اقوام بود و با صراحت اعلام داشت که هزاره بودن نباید جرم باشد. سلطه غاصبانه قاتلان مزاری و بزرگترین ناقضان حقوق بشر و عدالت، بر کشور و ممنوعیت برگزاری تجلیل از مزاری در داخل کشور از دیگر عوامل جهانی شدن تجلیل از مزاری است. با این وجود لازم است که هزارهها، شعیان و همه پیروان خط عدالتخواهی، به الزامات تجلیل از مزاری بزرگ توجه داشته باشند که در اینجا به چند نمونه اشاره میشود.
معرفی شخصیت، مبارزات، اهداف و آرمان شهید مزاری به نسلهای جدید یکی از الزامات تجلیل از مزاری بزرگ است. مزاری ساده زیست، در آزمون مدیریت بیت المال سربلند بیرون شد، در تعامل با اقوام، اقلیتها و همه جریانها و مجموعههای در معرض تبعیض و ستم، با وسعتنظر و کلاننگری برخورد کرد. شهید مزاری برای تبدیل شدن گروه قومی هزاره پیشگام وحدت و همدلی بود و در این راه تلاشهای خستگی ناپذیر و مقرون به نتیجه داشت و با شجاعت از دفن و پایان احزاب و جریانهای سیاسی پیشا وحدت سخن گفت و عمل کرد. شهید مزاری مشارکت در تصمیمگیری را یک اصل میدانست و به سهمخواهی در قالب سمتهای سمبلیک دولتی صرف اکتفا نمیکرد. از این رو یکی از الزامات تجلیل راستین از شهید مزاری معرفی زوایا و ابعاد شخصیتی و مبارزات ایشان است.
یکی از اهداف شهید مزاری احیای اقتدار هزارهها و همزیستی مسالمتآمیز و برادرانه با دیگر اقوام بود. دستیابی هزارهها به اقتدار متناسب با شرایط و ایجابهای هر دوره و زمانه الزامات و مقتضیات خاص خود را دارد. وحدت، همدلی و پرهیز از نفرتافکنی داخلی یکی از الزامات و پیششرطهای اساسی اقتدار هزارهها است. پیروی از مزاری بزرگ ایجاب میکند که نسل جدید عدالتخواه با مطالعات راهبردی و آیندهپژوهی راههای اقتدار هزارهها در دهههای بعدی را شناسایی و پیشبینی کرده در جهت دستیابی به آن اهداف برنامهریزی و سرمایهگذاری کنند.
از سوی دیگر از منظر شهید مزاری نباید جایگاه هزارهها را بگونهای تعریف کنیم که در هر برههای سهمی از قدرت را مطالبه کرده و به آن اکتفا کنیم، بلکه هزارهها به عنوان یکی از اقوام بزرگ، ریشهدار و اصیل این مرز و بوم باید طرحی برای استقرار صلح و ثبات در کشور و دستیابی به توسعه داشته باشند و در این مسیر پیشگام شوند. بنابراین نیاز است که پیروان و دوستداران شهید مزاری به الزامات تجلیل واقعی از شخصیت و اهداف شهید مزاری توجه داشته باشند و متناسب با اقتضائات زمان و تحولات کشور برنامه ریزی و اقدام داشته باشند.
برچسبالزامات تجلیل از رهبر شهید رهبر شهیبد رهبر فقید حزب وحدت اسلامی سومین کنفرانس حزب شهروندان افغانستان شهادت مظلومانه استاد عبدالعلی مزاری عبدالعلی مزاری
مطلب پیشنهادی
خلاصه سخنرانی دکتر ذاکرحسین ارشاد رئیس حزب شهروندان افغانستان در کنفرانس سالانه آلپا( دانشگاه آمریکایی واشنگتن دی سی )
الگوی ملتسازی و نقش آن در سقوط نظامهای سیاسی در افغانستان افغانستان کشوری با تنوعات …