بازی چند منظوره طالبان با کارت گروه‌های تروریستی خارجی مثل تی تی پی

اخیرا شاهد انتشارگزارش‌های هستیم که طالبان با پاکستان برای انتقال هزاران عضو تحریک طالبان پاکستانی یا تی‌تی‌پی از نواحی مرزی به دیگر مناطق از جمله غرب افغانستان به توافق رسیده‌اند. قرار است پاکستان هزینه‌های این پروژه را پرداخت کند و طالبان به منظور عدم دسترسی طالبان پاکستان به نقاط مرزی آنها را به دیگر نقاط کشور جابجا کند. این در حالی است که تنها طالبان پاکستانی در افغانستان فعالیت ندارند بلکه بیش از ده گروه تروریستی خارجی از قبیل القاعده، داعش شاخه خراسان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی، جنبش اسلامی ازبکستان، جماعت انصارالله تاجیکستان، جیش العدل و غیره در افغانستان فعالیت دارند و ارزیابی‌ها امنیتی حاکی از تشدید فعالیت این قبیل گروه‌ها است.

 شواهد میدانی نشان می‌دهند که طالبان از این هم‌پیمانان و بعضا رقبای خود به عنوان کارت بازی در تعامل با کشورهای منطقه، فرا منطقه و مسایل داخلی افغانستان استفاده می‌کند. طالبان با طرح دور ساختن این گروه‌ها از مناطق نوار مرزی از کشورهای پاکستان، چین، ازبکستان، ایران و تاجیکستان امتیاز مالی، حمایت‌های سیاسی و اقتصادی دریافت می‌کند. چنانکه پاکستان متقبل شده است که هزینه‌های انتقال، فراهم‌سازی زیرساخت اسکان مجدد و خلع سلاح طالبان پاکستانی را پرداخت کند. پاکستان زمانی این تعهدات را پذیرفت که حملات طالبان پاکستانی در پی بازگشت طالبان به قدرت افزایش یافت. بر اساس آمارها تنها در چهار ماه نخست سال جاری میلادی ۴۳۶ حمله تروریستی در پاکستان صورت گرفته که منجر به مرگ ۲۹۳ نفر به شمول ۱۳۷ نیروی امنیتی پاکستان شده است. در سال ۲۰۲۲ نیز پاکستان شاهد ۵۰۶ حمله تروریستی بود. طالبان پاکستانی اغلب مسئولیت حملات در مناطق مرزی را به عهده می‌گیرند. حملات طالبان پاکستانی دقیقا زمانی افزایش یافت که طالبان افغانستان حصارهای مرزی ایجاد شده توسط نیروهای امنیت پاکستان را برداشتند.

استفاده از گروه‌های تروریستی خارجی برای سرکوب مخالفان داخلی دیگر بازی طالبان با این کارت است. همچنین تغییر بافت جمعیتی افغانستان در مناطق شمالی، مرکزی و غربی افغانستان که دیگر گروه‌های قومی در اکثریت هستند، هدف دیگری است که طالبان به بهانه جابجایی این گروه‌های تروریستی خارجی دنبال می‌کند. شاهدان عینی گزارش می‌دهند که پروژه انتقال جمعیت به منظور باز مهندسی دموگرافیک افغانستان   مدت‌ها است که بدون سر و صدا ادامه دارد. توافقنامه جابجایی گروه‌های تروریستی مثل تی‌تی‌‌پی پاکستان این امکان را به طالبان می‌دهد که در پوشش آن برنامه تغییر بافت جمعیتی افغانستان را با اهداف قوم‌گراینه دنبال کنند. چنانکه مقابله با داعش پوششی است که طالبان حتی مخالفان غیر مسلح خود را زیر این عنوان هدف قرار می‌دهند. 

درباره ی ayobj954@gmail.com

مطلب پیشنهادی

نشست تهران در غیبت کابل

نشست تهران در غیبت کابل یا غیبت مردم افغانستان؟

هر نشستی، چه منطقه‌ای و چه بین‌المللی، اگر بدون حضور و مشارکت نمایندگان واقعی مردم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *