دوسالگی سقوط: امنیت طالبانی

دو سال از سقوط جمهوری اسلامی و بازگشت طالبان به قدرت می‌گذرد. یکی از بخش‌های که هم طالبان و هم رسانه‌های بین المللی روی آن تمرکز دارند و به نحوی به‌عنوان دست‌آورد مثبت تبلیغ می‌شود، بهبود امنیت کشور و کاهش حملات تروریستی و تلفات انسانی است. در این سیاهه نگاهی گذرا داریم به چگونگی وضعیت امنیتی کشور تحت اداره امارت اسلامی طالبان.
۱. از یاد نبریم که طالبان در طی دو دهه گذشته عامل اصلی ناامنی، حملات انتحاری و تلفات انسانی بودند. طالبان به بهانه مبارزه با قوای ناتو، آمریکا و دولت افغانستان، در شاهراه‌های کشور گروگان‌گیری می‌کردند، در شهرها حملات گسترده انتحاری و انفجار های ویرانگر را اجرا و تأسیسات عامه از قبیل سرک، ساختمان، مراکز دولتی، خصوصی، مکتب، کلینیک و جز آن را هدف قرار می دادند. حال با تصاحب قدرت دست از برخی این اقدامات علیه ملت افغانستان برداشته است و همین امر باعث کاهش آمار حملات و تلفات شده است و این کدام دستاورد تلقی نمی‌شود که به ملت گفته شود دیگر شما را به شکل گسترده نمی‌کشیم.
۲. به‌رغم اعلام عفو عمومی از جانب رهبری طالبان اما مقامات حکومتی پیشین، بزرگان قومی و بخصوص نظامیان پیشین به صورت مکرر تحت تعقیب و شکنجه قرار گرفته و کشته شده‌اند. به عبارت دیگر خشونت هدفمند همچنان ادامه دارد و مردم از اقشار مختلف احساس ناامنی شدید می‌کنند. بر اساس گزارش ACLED که رخدادهای مسلحانه را ثبت می‌کند در فاصله بین ۱۶ آگوست ۲۰۲۱ تا ۳۰ جون ۲۰۲۳، بیش از چهارصد مورد خشونت علیه کارمندان و نظامیان سابق ثبت شده است که از این تعداد ۲۹۰ مورد توسط طالبان انجام شده است.
۳. همچنین مردم ملکی در نواحی که درگیری مسلحانه بین طالبان و مخالفان مسلح شان جریان داشته است به صورت گروهی مورد ضرب و شتم، شکنجه و کشتارهای فرا قانونی قرار گرفته‌اند. گزارش تازه عفو بین الملل تصریح می‌کند که جنایت جنگی مجازات گروهی توسط طالبان در پنجشیر رخ داده است. در حالی که قبلا گزارش ۲۰۲۲ سازمان ملل نیز از احتمال اینکه شکنجه دسته‌جمعی در پنجشیر جریان داشته باشد، ابراز نگرانی کرده بود.
۴. از جانب دیگر انحصار طلبی، اعمال خشونت و نادیده گرفتن دیگر اقوام و گروه‌ها از سوی طالبان بر خلاف توافق‌نامه دوحه، باعث گردیده است که موجی از مقاومت‌های مسلحانه علیه طالبان در ۲۹ ولایت کشور صورت گیرد که معمولا طالبان نسبت به این اقدامات واکنش نشان نداده آن را کمرنگ جلوه می‌دهند اما درگیری و نبردهای مسلحانه ادامه دارد.

درباره ی ayobj954@gmail.com

مطلب پیشنهادی

دوام طالب یا عمومی شدن وحشت در جهان!

دوام طالب یا عمومی شدن وحشت در جهان!

دوام حکومت طالبان در افغانستان به معنای تداوم و تشدید تهدید در جهان است و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *