طی دو سالی که از حاکمیت طالبان میگذرد ظاهرا میزان انفجار و حملات تروریستی خونین علیه هزارهها و شیعیان کاهش یافته است، اما روند نسلزدایی هزارهها همچنان و حتی به شکل عمیقتر و ویرانگرتر ادامه دارد. بر اساس تعریف کنوانسیون منع و مجازات نسلکشی مصوب ۱۹۴۸ مجمع عمومی ملل متحد، علاوه بر کشتار و انتقال اجباری اعضای یک گروه، یکی از مصادیق نسلکشی «قراردادن عمدی گروه در معرض وضعیات زندگانی نامناسبی که منتهی بهزوال قوای جسمی کلی یا جزئی آن بشود.» خوانده شده است.
در سایه سیاست فاشیستی طالبان با پوشش مذهب و تقدس دروغین، هزارهها نه تنها از بدنه ساختار سیاسی، اداری، نظامی و قضایی کشور حذف شدهاند بلکه مهندسی در پیش گرفته شده است که نسلزدایی کامل هزارهها از افغانستان در سکوت و خاموشی صورت گیرد.
۱. بر خلاف ادعای عفو عمومی، تعقیب، شکنجه و کشتار منسوبین نظام سیاسی پیشین و نهادهای خصوصی و بین المللی، مخصوصا از جامعه هزاره باعث شده است که قشر نخبه و تحصیل کرده هزاره کشور را ترک کنند و آنهایی که باقی ماندهاند نیز برای خروج تلاش میکنند.
۲. کوچ اجباری هزارهها از مناطقی در مزار شریف، دایکندی و ارزگان، و اعمال فشار کوچیها با حمایت طالبان بر هزارههای بهسود، ناور غزنی و ارزگان خاص به شکل بیرحمانه و سازمان یافته ادامه دارد و این مردم به تدریج وادار به ترک محل زندگی، مزارع و جایدادهای پدری خود میشوند.
۳. اعمال محدودیت بر نهادهای آموزشی معارف و تحصیلات عالی در بخش دولتی و خصوصی باعث شده است که نخبگان فعال هزاره در این عرصه بیکار و دانشجویان و متعلمین هزاره مخصوصا از قشر زنان که پیشگام روند سوادآموزی و پیشرفت تحصیلی در کشور بودند، انگیزه و امید خود را از دست داده برای مهاجرت تقلی کنند.
۴. به گزارش منابع محلی توزیع سازمان یافته کمکهای بشردوستانه بین المللی به اعضا و هواداران طالبان بجای مردم نیازمند مخصوصا در مناطق هزارهنشین و همینطور واگذاری سمتهای مهم دولتی وغیر دولتی به اعضای طالبان، باعث شده است که مردم عادی و کارمندان هزاره برای گذران زندگی روزمره خود مجبور به فروش خانه، دوکان و زمین خود گردند. از آن طرف اعضای طالبان و هواداران این گروه در مناطق مختلف از جمله در شهرهای کابل، مزار شریف، غزنی، هرات و حتی بامیان املاک و داراییهای مردم هزاره را به قیمت بسیار ناچیز خریداری میکنند.
بنابراین سیاست فاشیستی با چماق شریعت، هزارهها را بیش از گذشته در معرض جدی نسلکشی و حذف از تمامی عرصههای حیات سیاسی، علمی، اقتصادی و اجتماعی قرار داده است.
مطلب پیشنهادی
مختصات ساختارکارآمد در افغانستان ( 4) توان نفوذ؛ پایهی برای مشروعیت و ثبات
✍نوشته دکتر ذاکرحسین ارشاد؛ رئیس حزب شهروندان افغانستان عوامل نفوذ: نفوذ در یک نظام یا …