حزب شهروندان افغانستان در سلسله نشستهای مردمیخود، اینبار در شهر مونیخ آلمان نشست مردمی دیگریرا در تاریخ 14 سپتامبر 2024 برگزار کرد. در این نشست رئیس حزب جناب دکتر ذاکرحسین ارشاد و هیئت همراه از کشورهای آلمان، دانمارک، اتریش، سویس و ایتالیا حضور داشتند.
در این نشست که به هدف استماع دیدگاه مردم در باره وضعیت کنونی افغانستان و بررسی مسائل سیاسی و دیدگاههای کلان در باب مناسبات قدرت در افغانستان، برگزار شده بود، هموطنان از شهرهای مختلف آلمان شرکت کرده بودند.
نشست فوق با مقدمه کوتاه و طرح مسئله توسط مجریان برنامه آقای علیسجاد خادم پور و خانم فرشته عسکری آغاز گردید. سپس توسط آقای امیری شهرستانی به عنوان بانی جلسه و عضو کمیته روابط حزب شهروندان افغانستان، از حضور شرکت کنندگان در جلسه، تقدیر و خیر مقدم به عمل آمد.
سخنران اصلی نشست “جناب دکتر ذاکر حسین ارشاد” رئیس محترم حزب شهروندان افغانستان در نخست، از حضور همه مهمانان، اعضاء شورای مرکزی، مسئولین و نمایندگان کمیتههای حزب از کشورهای مختلف چون سویس، ایتالیا، دانمارک، اتریش و شهرهای مختلف آلمان در این نشست و از همکاران کمیته ارتباطات که با بیشترین زحمات، فرصت و مجال گفتگورا فراهم نمودند، بخصوص از آقایان محمد رفیعی مسئول کمیته ارتباطات و سعادت امیری شهرستانی عضو اینکمیته تقدیر و تشکر به عمل آورد.
سپس با توجه به حادثه المناک تیرباران عدهای هموطنان در ولایت دایکندی که باعث شهادت 14 تن و زخمی شدن 6 تن دیگر گردید؛ مراتب تسلیت و همدردی خودرا با خانوادههای قربانیان که بخاطر هویت، ارزش و آرمانها و بودن خویش قربانی تلخ ترین و استخوان سوزترین مقدرات سیاسی در کشوراند، ابراز نمود.
دکتر ارشاد سخنان خود را با تأکید بر این نکته شروع کرد که ممکن است افغانستان در همه بخشها و حوزهها با مشکلات جدّی و اساسی مواجه باشد ولی در میان همه مشکلات جاری در کشور، مهمترین مشکلیکه سایر حوزهها و بخشهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعیرا تحت تأثیر قرار میدهد، مشکل سیاسی افغانستان است. از همین رو در افغانستان همه چیز سیاسی است و به سیاست بر میگردد. واحد سیاست نیز در افغانستان قوم است و قاعده بازی سیاسی نیز قومیاست. با توجه به این وضعیت برای فهم مناسبات سیاسی در افغانستان یک امر ضروری است. سکوت و نادیدن این واقعیت و تأکید بر آرمانگرایی نمیتواند معادلات کشور را عوض کند. بنابراین توجه به الزامات این وضعیت بیش از پیش ضروری است. یکی از الزامات سیاسی بودن همه امور در افغانستان این است که نسبتها میان گروههای سیاسی هیچ وقت به میانجی ارزشها و آرمانهای مشترک شکل نمیگیرد. نسبتها همواره متأثر از عوامل واقعی و میزان بهره مندی از قدرت است و قدرتمندی یک گروه اجتماعی نیز براساس اصل خودیاری صورت میگیرد سایر بازیگران نه تمایل دارند و نه منافع شان ایجاب میکند که برای قدرتمند شدن رقیب و دیگران کار کنند و خود را مسئول درک کنند.
از نظر دکتر ارشاد، تداوم نسل کشی و قتل عام هزارهها به شکل فجیع آن، بدلیل این است که هزارهها گویا از توان و زور لازم برخوردار نیست و در منطق تنازع بقا در افغانستان، شرط لازم برای بودن و ماندن بهره مندی از قدرت است و برای قدرتمند شدن نیز خود هزارهها باید دست به کار شوند و برای تغییر شرایط شان اقدام کنند. هزارهها اگر میخواهند که شرایط شان عوض شود و دیگر به عنوان جامعه قربانی فجایع انسانی بر آنها تحمیل نشود، باید برای کسب قدرت تمهیداترا خودشان بسنجند. هیچ بازیگر داخلی و خارجی برای قدرتمند شدن هزارهها کار نخواهد کرد. انتظار کشیدن بدون برنامه هم ره بجای نخواهد برد چه اینکه تاکنون نبرده است. رئیس حزب شهروندان در ادامه گفت که قومی بودن سیاست وضعیت اکنون و واقعیت جاری افغانستان است ولی ماندن در این وضعیت به معنای تمدید بحران و نابسامانی تاریخی و امروزی است بنابراین باید برای تغییر وضعیت عمومی کار کرد. سکوت و تماشاکردن وضعیت موجود، مشکل را حل نمیسازد. انتقاد از دیگران و… چاره ساز نیست هرکس و هر فرد که از وضعیت فعلی رنج میکشد، مسئول است و باید اقدام کند. طلبکاری از دیگران و خود هیچ کاری را نکردن راه حل نیست.
حزب شهروندان افغانستان با تأکید بر اصل شهروندی معتقد است که تنها راه حل پایدار در افغانستان و عبور از بحرانهای جاری به رسمیت شناسی اصل شهروندی در افغانستان است. آحاد جامعه قبل از آنکه به استناد قومی، سمت، زبان، دین و … شناخته شود، شهروند درک شود و دارای حقوق اساسی در نظر گرفته شود، آن زمان است که مشکل افغانستان حل میشود و گروههایکه در معرض تهدید بقا قرار دارند، وضعیت شان متفاوت خواهد شد.
سخنان ریاست محترم حزب شهروندان افغانستان با ارائه گزارش از مهمترین دستاوردهای حزب در طول بیش از یک سال فعالیت خاتمه یافت.
عضو شورای مرکزی حزب شهروندان افغانستان، آقای دکتر موسی اکبری یکی دیگر از سخنرانان نشست، با استناد به سخن شهید مزاری:« مردمیکه در قبال سرنوشت خود حساس نباشند مرده است.»؛ وضعیت بحرانی و نابسامانیکشور را مورد تحلیل و ارزیابی قرارداد و با توجه به نسل کشی و قتل عام مردم هزاره در ادوار تاریخ به عنوان وضعیت بحرانی جامعه هزاره، فعالیتهای سیاسی به صورت نظام مند را در قالب یک جریان سیاسی بنام حزب با اتکاء به حقوق شهروندان لازم و حیاتی دانست.
خانم زهره امیری عضو حزب شهروندان افغانستان به نمایندگی از جامعه زنان در آلمان، سخنران دیگر نشست، سخنان خودرا به وضعیت زنان در افغانستان اختصاص داد. وی تاکید کرد که زنان در این کشور با چالشهای فراوان روبرو هستند و حقوق آنها به طور سیستماتیک نقض میشود و خواستار توجه بیشتر به حقوق زنان و ایجاد فرصتهای برابر برای آنها در جامعه شد.
آقای زاهدی مسئول انجمن کاج در کشور سویس نیز از سخنرانان نشست، به ضرورت ایجاد یک انسجام ملی بین تمام اقوام افغانستان اشاره کرد و تأکید نمود که تنها از طریق همبستگی و اتحاد میان اقوام مختلف، میتوان به ثبات و پیشرفت در کشور دست یافت.
بخش دوم نشست که به پرسش و پاسخ اختصاص یافته بود با حضور رئیس محترم حزب شهروندان افغانستان جناب دکتر ذاکر حسین ارشاد و جناب استاد مظفر خاوری عضو شورای مرکزی حزب ادامه یافت. جلسه با طرح سئوالات شرکت کنندگان در زمینه مسائل مورد بحث،آینده حزب و مسائل کشوری و پاسخ آن توسط کارشناسان حاضر خاتمه یافت.