به مناسبت فاجعه خونین دوم اسد1395
به نام خداوند روشنایی
دوم اسد 1395 تجلی قاعده جاری در تاریخ افغانستان است. قبل از ظهر این روز، یک قاعده و الگوی رفتاریرا به نمایش می گذارد، بعد از ظهر این روز، قاعده و الگوی رفتاری دیگر را. در قبل از ظهر دوم اسد شکوه است و تفاخر که جوانان دانشگاهی مردم ما برای افغانستان به نمایش میگذارند و در بعد از ظهر آن فاجعه است و خون ریخته بر میدان دهمزنگ که نشانگر الگوی رفتاری سیاست و حکومت با مردم ماست. در قبل از ظهر آن، گل سرخ و هدایایی مهربانیاست و در بعد از ظهر آن گلوله است و به خاک و خون کشیدن. در قبل از ظهر دوم اسد، شور است و هیجان، امید است و افتخار آفرینی عزم شکوهمند است برای تغییر افغانستان و رسیدن به روشنایی ولی در بعد از ظهر آن، بازگشت به ظلمت است و تیره بختی، تکه تکه شدن جوانان و آرزوهای برباد رفته نسل دانشگاهی و روشنایی طلبان و عدالت خواهان. در بعد از ظهر دوم اسد بیش از چهارصد جوان تحصیل کرده و دانشگاهی با فاجعه بارترین شکل ممکن سلاخی شدند و دستگاه استخباراتی لبریز از تبعیض در دهمزنگ کابل فاجعه آفریدند.
به نظر میرسد دوم اسد و تظاهرات برحق جنبش روشنایی از جهات مختلف، متفاوت و حایز اهمیت است که به صورت خلاصه به آن اشاره میشود:
1. ماهیت تظاهرات دوم اسد:
ماهیت مدنی و مسالمتآمیز مارش دوم اسد برای داعیه شهروندی در جامعه زخمخورده و جنگزده افغانستان یک نوآوری بینظیر بود. در کشوریکه همواره شاهد خشونت و درگیری بودهایم، این تظاهرات یک ابداع بود که نشان از بلوغ فکری و اجتماعی مردم ما داشت. این روز جلوه روشن از چگونگی سهم مردم ما برای خلق سنتها و قواعد اجتماعی در افغانستان است.
2. شکل تظاهرات دوم اسد:
دوم اسد مسالمتآمیزترین شکل از اعتراضات مدنی در تاریخ افغانستان بود. در این روز، دختران دانشگاهی هزاره به پلیسهای کابل گل هدیه کردند، تیم موظف برای نظافت شهری، حرکتهای بی نظیریرا در افغانستان باب کردند که این حرکتهای نمادین مدنی نمادی از صلحطلبی و خواست همگانی برای زندگی در جامعهای بدون خشونت و تبعیض بود. در اینروز جوانان مظاهره کننده چیزهای تصور ناشدنی و ناممکنرا عملا به کار بستند و اعتراض نسبت به تبعیض حاکم بر افغانستانرا به مسالمت آمیز ترین شکل ممکن به اجرا در آوردند.
3. شعارهای تظاهرات:
شعارهای تظاهرات دوم اسد تاکید بر تأمین عدالت اجتماعی و انتقال برق از مسیر هزارجات بود. همه شعارهای این تظاهرات بر گرانیگاه چون رد تبعیض و تفاوتهای اجتماعی در افغانستان بود. تظاهرات گران شعار میدادند که درد ما برق نیست. درد ما فرق است! این شعارها بیانگر خواست عمومی برای دستیابی به حقوق اولیه و برابری اجتماعی بود.
4. افراد شرکت کننده در تظاهرات دوم اسد:
تظاهرات دوم اسد توسط نخبگان و دانشجویان جامعه هزاره راهاندازی و رهبری شد. قریب به اتفاق شرکتکنندگان این تظاهرات از تحصیلکردگان جامعه بودند که نشان از آگاهی و بلوغ فکری شرکتکنندگان داشت. این جنبش یک حرکت اصیل مردمی و خواستهای مشروع و برحق بود که توسط جوانان تحصیلکرده و آگاه به پیش برده شد. شرکت کنندگان این تظاهرات براساس یک رسالت تاریخی و بدلیل بیزاری از رنج و تبعیض اجتماعی، در تظاهرات شرکت کردند که همزمان اهداف مختلف را تعقیب کنند.
5. اهداف تظاهرات دوم اسد:
هدف اصلی این تظاهرات، انتقال برق از مسیر هزارجات به کابل و … بود. این هدف، علاوه بر اینکه یک مطالبهی بر حق و اولیه شهروندی بود، از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه و از لحاظ عدالت اجتماعی برای کل افغانستان مفید بود. این خواسته نشان از تلاش برای توزیع عادلانه منابع و امکانات در سراسر کشور داشت. عدالت اجتماعی، رفع هرگونه تبعیض قومی، جاگزین کردن الگوی رفتار مدنی به جای خشونتهای ویرانگر، همگرایی و برابری در توزیع فرصتها و… از اهداف اصلی این تظاهرات بود.
متأسفانه، به جای قدردانی و احترام به این مطالبات مشروع، ارزشمند و مفید برای کل کشور، تظاهرات دوم اسد به خاک و خون کشیده شد و بیش از چهارصد جوان تحصیلکرده و آگاه به شهادت رسیدند و یا مجروح شدند. این حمله وحشیانه و نابخشودنی بر قلب یک ملت، زخمیرا وارد کرد که تا زمان و زمانه است، درد استخوان سوز آن باقیاست و لکه ننگ ابدی آن بر پیشانی سیاست ورزان باقی خواهد ماند.
حزب شهروندان افغانستان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای اینحرکت مدنی و مسالمتآمیز، تعهد خودرا به ادامهی مبارزه برای عدالت، برابری، و حقوق شهروندی در افغانستان اعلام میدارد. حزب شهروندان افغانستان باور دارد که خون پاک این شهیدان هرگز به هدر نخواهد رفت و روزی فرا خواهد رسید که عدالت و برابری در سراسر کشور ما برقرار شود. حزب شهروندان افغانستان خودرا در برابر شهامت و فداکاری عدالت طلبان بر حق جنبش روشنایی مسئول دانسته و تا تحقق آرمان آنها از هیج کوشش دریغ نخواهد کرد.
حزب شهروندان افغانستان معتقد است که دوم اسد، آغاز تقویم جدید سیاسی و عهد معنی دار تاریخ معاصر ماست که با خون جوانان تحصیل کرده ما در پیشگاه تاریخ به امضاء رسیده و همه شهروندان و عدالت طلبان افغانستان در برابر آن مسئول است. تعهد و وفاداری خون شهدا از همه ما میطلبد که در برابر سرنوشت سیاسی خود حساس باشیم و با الهام از این روز تاریخی، به تلاشهای خود برای ساختن آیندهای روشنتر، عادلانهتر و آزادتر برای تمام مردم افغانستان ادامه دهیم.
به امید افغانستانی آزاد، عادلانه و برابر
حزب شهروندان افغانستان