حزب شهروندان افغانستان ضمن استقبال از اعلامیه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره افغانستان، معتقد است که هرگونه تلاشی برای ترسیم مسیر آینده افغانستان در راستای صلح، ثبات و ادغام در جامعه جهانی ضمن اینکه ضرورت دارد از فوریت نیز برخوردار است. افغانستان دیگر توان درگیری با خود و با جهان را ندارد و باید چاره ی فوری برای بیرون رفت افغانستان از بحران سنجیده شود.
1. تدوین نقشه راه سیاسی و نقش ملل متحد
شورای امنیت بر ضرورت تدوین نقشه راه سیاسی با مشارکت همه ذینفعان داخلی، منطقهای و بینالمللی تأکید کرده است. این امر نشاندهنده درک عمیق جامعه جهانی از پیچیدگی بحران افغانستان و نیاز به یک راهحل جامع و فراگیر است. حزب شهروندان معتقد است که گفتوگوهای فراگیر ملی و به رسمیت شناسی نقش مردم در سیاست، پایه و اساس تدوین این نقشه راه خواهد بود. این گفتوگوها باید شامل مردم و تمام اقشار جامعه افغانستان از جمله زنان، اقلیتها، و گروههای سیاسی و مدنی باشد. نقش ملل متحد در تسهیل این روند بسیار حیاتی است. تجربه سازمان ملل در روند دوحه و عبرت گیری از کاستیهای که در این روند وجود داشته است، میتواند بستری بیطرفانه و موثر برای تعامل میان طرفهای مختلف فراهم کند.
2. حقوق زنان و دختران به مثابه اولویت غیرقابل انکار
اعلامیه شورای امنیت بهدرستی محدودیتهای شدید اعمالشده بر زنان و دختران افغان را برجسته کرده است. حزب شهروندان افغانستان ضمن استقبال از این موضعگیری، تأکید میکند که لغو محدودیتها علیه زنان و دختران، گامی ضروری برای بازگشت اعتماد جامعه جهانی برای شروع روند گفتگوهای سازنده و مرم محور است. بدون مشارکت زنان، صلح و ثبات پایدار در افغانستان امکانپذیر نخواهد بود. هرگونه سیاستی که نیمی از جمعیت کشور را از حقوق و فرصتها محروم کند، نهتنها غیرانسانی است بلکه توسعه اقتصادی و اجتماعی افغانستان را نیز به شدت مختل میکند.
3. مقابله با تروریسم و تعهدات بینالمللی
یکی از نکات مهم اعلامیه، تأکید بر کارگرفته نشدن خاک افغانستان علیه سایر کشورها و افزایش تلاشها برای مبارزه با هراسافکنی است. حزب شهروندان افغانستان معتقد است که افغانستان به عنوان یک جغرافیایی سیاسی تعهدات بین المللی دارد و به منظور انجام رسالت بین المللی خود موظف است که الگوهای حکومتداری را در این کشور، مردم محور در نظر بگیرد. از نظر حزب شهروندان افغانستان هرگونه الگوی حکومتداری رادیکال و بینادگرایانه را به همان میزان که به ضرر افغانستان میداند، به همان میزان تهدیدکننده نظم بین المللی و منطقه نیز می باشد. برپایی حکومت مردم سالار و شهروند محور تنها راه مطمئن برای مقابله با تروریسم، انجام تعهدات بین المللی و از بین بردن خطرات بنیادگرایی در افغانستان است.
4. مقابله با مواد مخدر و بهبود دسترسی به کمکهای بشری
اعضای شورای امنیت همچنین بر مبارزه با کشت و تولید مواد مخدر و رفع موانع در دسترسی به کمکهای بشری تأکید کردهاند. حزب شهروندان افغانستان معتقد است که مبارزه با مواد مخدر باید در اولویت سیاستهای همه سیاسیون باشد. این مسئله نه تنها به امنیت منطقهای کمک میکند، بلکه یکی از منابع مالی گروههای تروریستی و غیرقانونی را نیز کاهش میدهد. تسهیل دسترسی به کمکهای بشری برای میلیونها نیازمند در افغانستان که با فقر و گرسنگی دستوپنجه نرم میکنند، باید بدون قید و شرط و با میکانیزمهای نظارتی نهادهای بین المللی و به صورت عادلانه انجام شود.
نتیجهگیری و خواستها
حزب شهروندان افغانستان از شورای امنیت سازمان ملل متحد به دلیل تأکید بر موارد کلیدی برای آینده افغانستان قدردانی میکند و نکات زیر را مورد تأکید قرار میدهد:
1. محدودیتهای اعمالشده بر زنان و دختران در همه بخشها باید فوراً لغو شود و تلاش همگانی برای فراهم ساختن حکومت مردم سالار در افغانستان به عنوان گامی راهبردی برای جلب اعتماد جامعه جهانی برداشته شود.
2. تدوین نقشه راه سیاسی کارآمد و مردم سالار باید در اولویت قرار گیرد و ملل متحد نقش خود را بهعنوان تسهیلکننده این روند گسترش دهد.
3. جامعه جهانی ضمن نظارت دقیق بر عملکرد حکومت دوفکتوی طالبان، حمایت خود از مردم افغانستان را از طریق کمکهای بشری و پروژههای توسعهای به منظور کمک به مردم افغانستان ادامه دهد.
4. حکومت دوفکتوی طالبان باید توجه داشته باشد که هیج حکومتی در افغانستان، پایدار نبوده و ابزار خلق وحشت ممکن است به صورت موقت برخی از منافع تاکتیکی یک حلقه خاص را تأمین کند ولی این الگو تاوان استراتژیک برای مردم افغانستان خواهد داشت.
5. سزاوار افغانستان این نیست که هم با خود درگیر باشد و هم باجهان. افغانستان بخش از جامعه جهانی است و وظایف بین المللی دارد.
در نهایت، حزب شهروندان افغانستان معتقد است که صلح و ثبات افغانستان تنها از طریق تعامل و گفتگوهای فراگیر میان تمامی طرفها آنهم با محوریت مردم افغانستان و نظارت جامعه جهانی میسر است و بس.
#اعلامیه_شورای_امنیت_ملل_متحد
#موقف_حزب_شهروندان_افغانستان
#تلاش_برای_صلح_ثبات_ادغام_در_جامعه_جهانی
#تدوین_نقشه_راه_سیاسی_کارآمد
#لغو_محدودیتها_بر_حقوق_زنان_و_دختران_افغانستان #مقابله_با_تروریسم_موادمخدر #حکومت_دوفکتوری